maanantai 2. maaliskuuta 2015

Sugar, yes, please

Täällä ilmoittautuu yksi pahemman tason sokeriaddikti. Olin jo lapsena todella perso makealle, eikä tilanne ole juuri viisivuotiaan tasolta muuttunut. Karkki maistuu vieläkin paremmin kuin hyvin.
Viime aikoina olen kuitenkin halunnut alkaa kiinnittämään hieman enemmän huomiota sokerin syömiseeni. Kesällä häämöttävät häät ja unelma kiinteämmästä kropasta ovat toki osasyitä, mutta toisaalta on vain todella ärsyttävää olla niin koukussa johonkin asiaan. Mielestäni ei esimerkiksi kuuluisi olla ihan normaalia, että joka päivä kuluu keksejä tai karkkia, tai että työpäivä kuluu suunnitellen mitä sitä illalla napostelisikaan... Olen myös viime aikoina lukenut runsaasti artikkeleja sokerin terveyshaitoista, ja vaikken tätä kaikkea demonisointia allekirjoitakaan, on niissä myös asiaa. Ja kyllähän ne makeiset maistuu sitten paremmilta, kun niitä ei joka päivä vedä koura kaupalla.
Mistä sitten aloittaa kaltaiseni toivottoman sokerihiiren kohdalla? Itse koen, että pelkkään jyrkkään sokerin ja napostelun kieltämiseen en pysty. Siinä vain tulee niitä jäätäviä repsahduksia, kun on onnistunut päivän pari olemaan ilman. Siksi päätinkin alkaa pienestä: en enää osta juurikaan mehuja, sillä sokerin juominen lisää kokonaissokerimäärää aika valtavasti. Olen myös siirtynyt kahvinjuonnista enimmäkseen teehen, sillä sitä pystyn juomaan ilman mitään kastettavaa (kahvin juonnista pelkilteen itselleni tulee vain äklöttävä olo). Karkkia ostan nykyään korkeintaan kerran viikossa. Viimeinen on kyllä haastavin!
Napostelua en ole itseltäni kieltänyt, vaikka sitäkin yritän rajoittaa. Sen sijaan olen alkanut korvaamaan naposteltavia terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Pähkinät ja hedelmät ovat hyviä korvikkeita (niissäkin on tosin rasvaa ja sokeria, mutta rasva on hyvälaatuista, ja sokeria tasapainottaa monet hyödylliset vitamiinit ja kuitu). Maustamaton jugurtti marjoilla maistuu myös hyvin, samoin kuin mysli ja rusinat.  Lisäksi erilaiset herkkupuurot kuuluvat nykyään vakkariaamu- ja iltapaloihini. Hyviä reseptejä olen löytänyt esimerkiksi Johannan blogista.


Näin innokkaalle leipojalle sokeriton leipominen on myös uusi kiinnostava haaste. Perus banaanipannukakut on helppoja ja hyviä, mutta niihinkin kyllästyy. Siksi kaivoinkin netistä ohjeen uunissa paistettuun proteiinipannariin, joka kyllä muistuttaa enemmän torttua. Oma ohjeeni on täältä, mutta vastaavia on kiertänyt viime aikoina monissa blogeissa. Lisäproteiininkin kanssa saa olla toki tarkkana, sillä se on melko kaloripitoista, eikä useinkaan kovin tarkoituksenmukaista. Treenin jälkeen tämä torttu menee kuitenkin mainiosti, ja näin kasvissyöjänä proteiinipitoiset naposteltavat ovat kova juttu.
Toinen viime aikojen herkkulempparini on raakasuklaa, jossa on siis tavallista suklaata huomattavasti enemmän kaakaon omia ravintoaineita tallella. Kun suklaan sokerittomuuteen tottuu, maistuu vahvan kaakaoinen suklaa oikeastaan tosi hyvältä! Kovin nättejä näistä omista versioistani ei tullut, mutta maku on kohdillaan! Perusohjeen löytää mm. täältä, mutta käytännössä resepti koostuu siis vain kaakaosta ja kookosöljystä. Itse lisäsin mukaan vähän suolapähkinöitä, rusinoita, hunajaa, kaakaonibsejä ja tipan vanilja-aromia. Nam! Nappien kylkeen sopii hyvin aitoon kaakaojauheeseen tehty kaakao. Itse tykkään lisätä siihen hieman kanelia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti