lauantai 21. helmikuuta 2015

Back in Time

Viime viikot on ollut jotenkin tosi kiireisiä, töitä ja kouluhommia on riittänyt. Mitään kovin ihmeellistä päivitettävääkään en siis ole puuhaillut. Mutta palataan vielä hetkeksi tuohon vaihtoon, joka oli kyllä aivan käsittämättömän upea kokemus! Vaihtareiden täytyi täyttää vaihdon jälkeen nettikysely, jossa kyseltiin kaikenlaista vaihtokokemuksesta, jotta tulevat opiskelijat voisivat vähän nähdä, millainen kokemus kyseisessä yliopistossa  ja maassa opiskelu on ollut. Ajattelin laittaa omat vastaukseni myös tänne, jotta mahdollisesti vaihtoa harkitsevat tai muuten vain kiinnostuneet näkisivät vähän kokemuksiani.
Kuvituksena on aika sekalainen setti julkaisematta jääneitä kuvia, bare with me.

// My overall experiences studying in Leeds Beckett University + some random previously unpublished photos.

Retki Manchesteriin joulun alla















Opinnot
Opiskelin Leeds Beckett Universityssä psykologiaa, mutta sitä lähestyttiin oppiaineessani hieman erilaisesta näkökulmasta, enemmän sosiaalitieteenä. Kurssit eivät siis sinällään sovi kovin hyvin omaan tutkintooni, mutta olivat kyllä mielenkiintoisia. Kurssitarjonta oli suurempi ja monipuolisempi kuin Turussa, ja niissä oli enemmän valinnanvaraa. Kursseista sai paljon pisteitä (omistani sai 10 op jokaisesta), mutta ne olivat silti melko helppoja, eivätkä työläitä. Luennot kestivät vain 50 minuuttia, mikä oli mielestäni aivan liian vähän, sillä opettajat eivät tuntuneet ehtivän päästä kunnolla asiaan, kun luento jo loppui. Lisäksi jokaista luentoa kohden oli 50 minuutin seminaari, jotka oli varattu esitelmien pitämiselle. Omissa kursseissani ei ollut lainkaan tenttejä, vaan lukukauden päätteeksi tammikuussa palautettavat esseet (1500-3500 sanaa jokainen). Myöskään läksyjä ei tullut, vaan opettaja enemmänkin suositteli lukemaan joitain artikkeleja ja kirjoja.
Opettajani olivat kyllä taitavia ja luennot mielenkiintoisia, mutta kokonaisuutena opetuksen taso oli selvästi huonompaa kuin Suomessa. Luennoilla ei menty kovin syvällisiin asioihin tai teorioihin, eikä opettaja tosiaan vaatinut oppilailta muuta kuin esitelmän ja esseen. Luennot olivat pienryhmissä ja niihin sisältyi paljon keskustelua, mikä oli mukavaa, mutta välillä myös turhauttaa, sillä asiassa ei tunnuttu oikein edettävän.
Kohdeyliopiston tarjoamat palvelut
Yliopistolla oli hyvät orientaatio- ja terveloatapahtumat niin uusille opiskelijoille yleensä kuin vaihto-opiskelijoillekin. Tuutori-/buddyjärjestelmää heillä ei ollut, mikä oli sääli, sillä en juurikaan päässyt tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin. Kirjasto- ja it-palvelut olivat hyvät, kirjastokin oli auki 24/7. Liikuntapalvelutkin olivat melko kattavat, mutta itse en niihin liittynyt kovan hinnan vuoksi. Koin, että minua arvostettiin melko paljon vaihto-opiskelijana: yhteyshenkilöni oli mukava ja kiinnostunut kokemuksistani, opettajat olivat melko reiluja ja vapaa-ajalla oli kaikenlaista järjestettyä toimintaa, kuten ilmainen matka Yorkiin.


Asuminen
Hankin asunnon yksityiseltä puolelta, asunnonvälitystoimiston kautta. Yritin hankkia sen jo ennen saapumistani Leedsiin, mutta koska sähköposteihini ei juurikaan vastailtu, sain sen hankittua vasta asuttuani paikallisissa hostelleissa pari päivää. Asunnon saaminen yksityiseltä puolelta oli melko vaikeaa. Olin ihan tyytyväinen asuntooni, joka oli siis oikea talo, ja kämppikset olivat mukavia, mutta asuminen oli todella kallista! Suosittelen kuitenkin asunnon hankkimista yksityiseltä puolelta, vaikka se onkin hieman hankalampaa, sillä se on edullisempaa, "aidompaa" ja mukavampaa. Meidän asunnossamme oli mm. oikea keittiö ja olohuone, ja jokaisella huoneella oli oma suihkunsa ja vessansa.


Kohdemaan hintataso ja vaihdon kustannukset yhteensä
Iso-Britannian hintataso oli mielestäni melko samanlainen kuin Suomessa, mutta asuminen oli selvästi kalliimpaa. Myös terveellinen ruoka oli hintavaa, mutta pakasteita ja pikaruokaa sai halvalla. Yliopistolla ei ollut mitään maksuja vaihto-opiskelijoille. Yliopistolla ei ollut kunnollista opiskelijaravintolaa, ainoastaan kahviloita, joista sai kolmioleipiä yms. Eniten rahaa meni vaihdossani asumiseen ja matkoihin. Rahoitin vaihtoni lähinnä säästöillä.


Vapaa-aika
Vapaa-ajallani kävin kuntosalilla, puuhailin ystävieni kanssa ja ja matkailin. Harrastusmahdollisuuksia oli paljon eri societyjen kautta, mutta itse en paljoa niihin osallistunut. Lisäksi oli vaihto-opiskelijoille suunnattu Global Café, jossa pääsi tutustumaan moniin muihin vaihtareihin. Puuhaa oli siis todella paljon tarjolla. Leedsissä ei ollut kovin paljoa nähtävyyksiä, mutta sen ympärillä York, Whitby ja Manchester ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Ohjelmaa oli kuitenkin Leedsissäkin aika paljon: esimerkiksi Bonfire Night ja jouluvalojen sytytys olivat upeita. Matkustelumahdollisuudet olivat todella hyvät, sillä opiskelijoille oli omia retkiä ympäri Britanniaa ja Eurooppaa, ja lisäksi Ryanairin lennoilla ja halpabusseilla pääsi helposti ja halvalla matkustelemaan ympäriinsä. Vuokrasimme myös auton, jolla teimme itse reissun Skotlantiin.

Vaihtokokemuksesi
Vaihto oli kokonaisuutena aivan mahtava kokemus. Tutustuin moniin upeisiin ihmisiin, mutta olisin halunnut tutustua vielä enemmän paikallisiin. Asumisen hintavuus oli suuri järkytys, mutta onneksi juhliminen ja matkailu oli vastaavasti melko edullista. Kaikkein parasta vaihdossani olikin tutustuminen eri paikkoihin. Yliopiston opetus oli mielenkiintoista, mutta turhan yksinkertaista ja helppoa.

Celienin tekemää belgialaista ruokaa // Belgian food made by Celien


Uuden vuoden aatto + Mariannen synttärit!
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti