maanantai 10. marraskuuta 2014

Halloween & Bonfire Night

Julkaistu 9.11.2014 00:44


Kuten varmasti kaikki ruudun siellä puolella tietävät, viime viikolla vietettiin halloweenia. Olin odottanut tätä aika innolla, sillä halloween on yksi lempijuhlistani, mutta sen juhlinta on harmikseni Suomessa tosi pientä. Vaikka kasvamaan päin sekin kai on, ainakin Facebookin seinäni ja seuraamieni blogien perusteella; joka toinen kuva oli halloween-puvusta. Jee! Mielestäni tämä pimeän ja lumettoman ajan värittäminen kynttilöillä, oranssilla tilpehöörillä, namusilla ja hölmöillä puvuilla on vaan niin upeaa :)
(Tähän väliin kirjoittajan kommentti: täytyi oikein tarkastaa googlettamalla, että halloween tosiaan kirjoitetaan suomessa pienellä alkukirjaimella. Anglismit alkavat jo tarttua pahasti...)
Joka tapauksessa, halloween on täällä Englannissa isompi juhla kuin Suomessa, muttei kyllä lähelläkään Amerikan tasoa. Pienimmissäkin kaupoissa myytiin juhlakrääsää ja koristeita jo kuukausi ennen varsinaista päivää, ja viimeisinä päivinä ne olivatkin suurelta osin loppu kaikkialta. Satuimme Laurin kanssa kävelemään kaupungilla erään naamiaisasuliikkeen ohi kaksi päivää ennen halloweenia, ja jono sinne ulottui melkein koko korttelin matkan. Asuntoja ja niiden pihoja oli koristeltu jonkin verran, mutta tosiaan mitään amerikkalaista hautausmaa-usva-lima-hirviö-överiä en bongannut. Myös pubit ja ravintolat oli koristeltu hämähäkinseiteillä, kurpitsoilla ja lepakoilla, mikä oli mielestäni tosi hauskaa.
Itse päätin pyrkiä sellaisiin opiskelijabudjetin ratkaisuihin miettiessäni pukujani. Tämä tosiaan monikossa: viikko ennen varsinaista halloweenia meillä oli kansainvälisten opiskelijoiden halloween-teemainen Otley Run, eli Suomen approja vastaava pubikierros. Nimensä tapahtuma on täällä saanut siitä, että lähes kaikki kierroksen pubit sijaitsevat Otley Roadin varrella matkalla Headingleystä Leedsiin. Päädyin lopulta pukeumaan Otleytä varten yksisarviseksi (tarkemmin ottaen Lady Rainicorniksi Adventure Time -sarjasta). Varsinaisena halloweenina pukeuduin yksinkertaisesti kissaksi (Miikun innoittamana).
Otley Run oli aika kokemus! Hauskaa oli ehkä liikaakin, sillä sunnuntai menikin sitten kokonaisuudessaan sängyn pohjalla. Mutta oli joka tapauksessa tosi kiva käydä eri pubeissa, joissa ei muuten olisi tullut käytyä. Täällä pubit ovat tosi siistejä ja kodikkaasti sisustettuja - sellaisia, missä viettää oikeasti mielellään aikaa. Aivan eri meininki kuin suurimmassa osassa Suomen baareista siis.
Varsinaisena halloweenina meillä oli pieni kansainvälisten opiskelijoiden aarteenmetsäsätys kampuksella, minkä jälkeen menimme kotiin valmistautumaan iltaa varten. Olimme ostaneet etukäteen liput yhteen kaupungin isoimmista klubeista, ja pienen etkoilun jälkeen suuntasimmekin kaupungille. Ja aargh, kuinka paljon porukkaan oli liikkeellä! Halloween on täällä jäätävien mittasuhteiden bileilta, minkä saimme huomata viimeistään silloin, kun jonotimme tunnin ajan klubille. Meh.

// As you probably already know, last week was Halloween. I was super excited about it as I am a total Halloween maniac, and I knew that here in in England it's so much bigger than in Finland. And it was awesome! Many people had decorated their homes, and even the pubs had flyers, bats, spiders and bartenders with skull masks. So cozy :D
I was actually able to pull out two different costumes, because week before the real day we had this Halloween-themed Otley Run for international students. Basically it was a pub crawl on Otley Road with funny costumes. I was Lady Rainicorn from Adventure Time. Fun fun fun, but the day after that was aweful!

On Halloween my costume was really simple: I was a black cat (inspired by our beloved Miiku). We had this small Treasure Hunt at the Headingley campus, and we had also bought tickets to this huge Halloween party. We had to wait in line for more than an hour, ugh.






Joku oli kaivertanut koulun portaille upean kurpitsan, jossa on Leeds Beckett Universityn logo


Tämän viikon keskiviikkona, viides marraskuuta oli vuorossa Bonfire Night (Guy Fawkes Night), jota juhlitaan vuoden 1605 marraskuun viidennen muistona. Sinä päivänä Guy Fawkes oli suunnitellut räjäyttävänsä parlamenttitalon, mutta jäi kiinni ja epäonnistui suunnitelmansa toteuttamisessa. Bonfire Nightina sytytetäänkin kokkoja ja poltetaan Fawkesin pienoismalleja. Lisäksi ilotulitus on iso osa juhlimista.
Ilotulitteita alettiin myymään jo hyvissä ajoin ennen juhlaa, ja paukkumista saikin kuulla viikkoja ennen sitä, ja näköjään viikkoja sen jälkeen. Naapurimme ainakin ovat innokkaita räjäyttelemaan kunnon paukkuja joka ilta. Keskiviikkona koko kaupunki kaikui pamauksista ja joka puolella haisi ruuti; mieleen tuli uudenvuoden aatto. Suuntasimme illalla läheiseen puistoon, jossa oli illan tärkeimmät tapahtumat, jättiläismäinen kokko ja pitkä ja mahtipontinen ilotulitus. Otimme termospulloon terästettyä kaakaota mukaan ja ostimme yhdestä puiston kojuista vastapaistettuja donitseja. Upeaa oli!

//This Wednesday, the Fifth of November, was Bonfire Night (or Guy Fawkes Night). A feast for the fact that the Fawkes-guy wasn't able to blow up the parliament house. Hot chocolate with a kick, huge bonfire, fireworks, delicious donuts; I call this perfection.









Toisesta puistosta löysimme myös yötivolin.
Ilotulitusten jälkeen ahtauduimme läheiseen, tupaten täyteen pubiin, jossa joimme yhdet.
Tai se oli suunnitelma, mutta tilasin Laurille vahingossa kaksi pinttiä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti